گاه نقد
«گاه نقد» ویژهنامهٔ نقد کتاب است که موضوعات آن در سامانۀ کارشناسی کتاب مجمع ناشران انقلاب اسلامی با بررسی آثار و اقتضائات روز کتاب و نشر انتخاب و به سفارش تحریریه تولید میشود.
حوزههایی همچون ادبیات داستانی، تاریخ، علوم اجتماعی، فلسفه، کودک و نوجوان، زبان فارسی و درستنویسی، روانشناسی و دین از جمله موضوعات کلان هستند که هریک از شمارههای این مجله به یک سوژه ذیل این موضوعات اختصاص مییابد.
مطالب برگزیده

ظرفیتهای جریان چپ
گفتوگو دربارۀ جریان چپ، همواره به باورهای دو گروه از افراد تلنگر فکری وارد میکند: گروه نخست کسانی هستند که جریان چپ و سازوکار آن را تماموکمال نادرست میدانند و هیچگونه سویۀ مثبت و کارآمدی برای آن در نظر نمیگیرند؛ گروه دوم نیز کسانی هستند که جریان چپ را کاملاً درست و بیعیب در نظر میگیرند که در هر صورت و فارغ از هر موقعیتی، بهترین گزینه برای ادارۀ جامعه است. هرکدام از این دو دسته، برای استدلالهای خود به کتابهای خاصی اشاره میکنند و ادبیات نظری مشخصی را مدنظر قرار میدهند.
15 مهر 1402

تاریخ مختصر سوسیالیسم/کتابهای جریان چپ توسط کدام ناشران تولید میشود؟
دشوار است که با توجه به ناشرانی که در حوزۀ کتابهای چپ فعالیت میکنند، طبقهبندی انجام دهیم. شاید واضحترین تفکیک، تفکیک رویکردهای نشر چپ در ایران باشد که زمانی از خرد انقلابی مارکسیسم شرقی ترجمه میکردند و زمانی از مکتب فرانکفورت و نسلهای پسینی آن و اینک از رانسیر و ژیژک؛ اما توجه به رانسیر و ژیژک فقط در ناشران معروفی همچون آگه و اختران و گام نو وجود ندارد؛ بلکه ناشران تازۀ کوچکی همچون شورآفرین، خرد سرخ، نقشونگار و هزارۀ سوم تنها نمونههایی از این دست ناشران هستند که به رانسیر و ژیژک توجه کردهاند.
01 مهر 1402

قدرتنمایی موج جدید منتقدان سرمایهداری
28 مرداد 1402

«گاهِ نقد» در دهمین شماره به مهاجرت در ادبیات میپردازد
دهمین شماره مجله گاهِ نقد، که با عنوان مهاجرت در ادبیات داستانی و روایی به مقوله مهاجرت در ادبیات میپردازد، منتشر شد.
10 بهمن 1401

گاه نقد به سراغ روابط ایران و آمریکا رفت
نهمین شمارۀ مجلۀ گاهِ نقد، با عنوان روابط ایران و آمریکا (2) به روابط ایران و آمریکا بهعنوان مسئلۀ مهم، پیچیده و پرچالش در تاریخ انقلاب اسلامی ایران پرداخته است.
11 مهر 1401

روابط ایران و آمریکا در هشتمین شمارۀ مجلۀ «گاه نقد» بررسی شد
هشتمین شمارۀ مجلۀ «گاهِ نقد»، مجلۀ تخصصی بررسی و نقد کتاب، این بار با موضوع «روابط ایران و آمریکا» و با عنوان «روابط ایران و آمریکا ۱ » منتشر شد.
01 اسفند 1400

رویای آمریکایی در چالش نشر ایران
سرمقالۀ چهارمین شماره از گاه نقد که با عنوان «جدال الگوهای توسعه در نشر ایران» که توسط علیرضا حدادی، سردبیر این شماره به نگارش در آمده است.
08 آبان 1400

شمارۀ ششم مجلۀ «گاهِ نقد» منتشر شد
ششمین شمارهٔ مجلۀ گاهِ نقد، مجلۀ تخصصی بررسی و #نقد_کتاب، اینبار با موضوع «الگوهای توسعه» و با عنوان «الگوی بدیل توسعه» منتشر شد.
16 فروردين 1400

گاه نقد پنجم به «منتقدان سرمایهداری در آینۀ نشر» پرداخته است
سامانۀ کارشناسی مجمع ناشران انقلاب اسلامی پنجمین شماره از مجلۀ «گاه نقد» را منتشر کرد.
20 دي 1399

«گاه نقد ۴» منتشر شد
چهارمین شمارۀ مجلۀ «گاهِ نقد» به سردبیری علیرضا حدادی با موضوع «الگوهای توسعه» روی دکۀ روزنامهفروشیها رفت.
15 شهريور 1399

«گاه نقد 3» منتشر شد
سومین شمارۀ مجلۀ «گاهِ نقد» با موضوع «تاریخ ایران باستان» منتشر شد.
17 تير 1399

تلاش برای اصلاح معنای نقد
سیدمحسن ملاباشی، سردبیر ویژهنامۀ گاهِ نقد، در گفتوگوی رادیویی با برنامۀ «صدای برگ و باران» رادیو فرهنگ: متأسفانه در کشور ما نظارت چندانی به متنهای تولیدشده در حوزۀ نشر وجود ندارد. کتابها با کیفیتهای گوناگون و گاهی اوقات با کیفیتهای بسیار پایین از نظر متنی منتشر میشوند. افزون بر اینکه این کیفیتهای نگارشی زبان فارسی را متأثر میکنند، ذائقۀ زبانی مخاطبان را هم تحتتأثیر قرار میدهد.
20 آذر 1398