سه‌گانه اسارت
دوشنبه 27 ارديبهشت 1400

سه‌گانه اسارت

«برده سور» در ماه‌های آینده منتشر خواهد شد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی مجمع ناشران انقلاب اسلامی، منانشر، به نقل از روزنامۀ وطن امروز، کیانوش گلزار‌راغب، نویسنده کتاب‌های «شنام» و «عصرهای کریسکان» ضمن اعلام اتمام نگارش اثر جدیدش با عنوان «برده‌سور»، از انتشار آن در ماه‌های آینده خبر داد. 

گلزار‌راغب در این باره می‌گوید: به یاری خداوند کتاب «برده‌سور» به پایان رسید و سه‌گانه «شنام، عصرهای کریسکان و برده‌سور» از یک مکان و با یک موضوع اما داستان‌های متفاوت ارائه شد. خاطرات اتفاقات تلخ دوران اسارت به دست سازمان کومله و حزب دموکرات کردستان تمامی ندارد و برده‌سور هم برگ دیگری از این خاطرات تلخ است.

وی ادامه می‌دهد: خدا را شکر به لطف تقریظ رهبر معظم انقلاب بر کتاب «عصرهای کریسکان» ذوق و انرژی لازم برای نگارش کتاب جدید فراهم شد و بخش دیگری از مشغله 40 ساله ذهنم را در کتاب «برده‌سور» به رشته تحریر درآوردم و سبک شدم. 

 گلزار‌راغب تاکید کرد: این کتاب در دفتر ادبیات پایداری و هنر مقاومت حوزه هنری مراحل تولید و انتشار را در سوره مهر طی خواهد کرد و شرح‌حالی است از نحوه شهادت معلمان اسیر در دست ضدانقلاب و روایت آقای «یدالله خدادادمطلق» معلم قمی در زندان «برده‌سور» کومله با یک فرار بزرگ؛ «برده سور» نام یک روستای مرزی، یک چشمه و رودخانه‌ای در شهرستان سردشت است که به زبان کُردی معنی «سنگ سرخ» را می‌دهد. 

کیانوش گلزار‌راغب در ادامه در گفت‌وگو با «وطن امروز» به بهانه اتمام نگارش «برده‌سور» گفت: منطقه «برده‌سور» در شمال غرب سردشت و نزدیک مرز عراق محل زندان‌های دولتی دموکرات و در اوایل انقلاب محل تمرکز نیروهای ضدانقلاب بوده است. اسم کتاب از همین منطقه گرفته شده و زندانی که من 14 ماه در آنجا به همراه سایر دوستانم و راوی کتاب اسیر بودیم؛ دوستانی که نام برخی از آنها در کتاب «شنام» آمده و نام بعضی از آنها در کتاب «عصرهای کریسکان»، در واقع این کتاب آخر به نحوی تکمیل‌کننده ماجراهای قبلی است. 

وی افزود: کتاب «شنام» خوشبختانه بعد از انتشار با استقبال مخاطبان مواجه شد. کتاب دیگرم یعنی «عصرهای کریسکان» مدتی زمان برد تا بین اهالی کتاب شناخته شود؛ به لطف تقریظ مقام معظم رهبری بر این کتاب، اتفاقات خوبی برای آن افتاد و بیشتر شناخته شد، البته مهم‌تر از این اینها به ما این موضوع را گوشزد کرد که قائله کردستان از منظر دوران دفاع‌مقدس دارای ارزش ویژه‌ای است و در واقع بر ما تکلیف شد که این شرایط و دوران را ثبت و بازگو کنیم.

گلزار‌راغب در ادامه افزود: موضوع کتاب «برده‌سور» از تمرکز، انسجام و هیجان زیادی برخوردار است. این کتاب قابلیت تبدیل به اثری سینمایی را دارد چون بشدت دارای قصه است و با یک دید هنری به نگارش درآمده است. به ذوق تقریظ حضرت‌ آقا و احساس تکلیفی که داشتم و به لطف خدا من این کتاب را در مدت یک ماه نوشتم. 

وی درباره راوی این کتاب گفت: راوی اصلی این کتاب یعنی«یدالله خداداد‌مطلق» که خودم نیز همراه او در زندان بودم، معلمی بود که به همراه آقای علی‌محمد بیان که بعدا شهید شد، هر دو حدود 6 ماه قبل از شروع جنگ از قم به کردستان آمده بودند و مهرماه 59 به روستای «موچش» اعزام شدند که همان هفته اول توسط گروهک کومله اسیر می‌شوند و این کتاب 30 ماه دوران اسارت آقای مطلق را شرح می‌دهد؛ مواجهه او با گروه‌های کومله، دموکرات، چریک‌های فدایی خلق و یک دوره سرگردانی توسط نیروهای سوسیالیست مبارز علیه عراق که در نهایت منجر به فرار آنها می‌شود. 

گلزارراغب در پایان درباره وضعیت ادبیات پایداری طی سال‌های اخیر، گفت: 4-3 دهه از سال‌های جنگ تحمیلی می‌گذرد و نویسندگان ما همچنان در ادبیات فارسی روایت‌های مختلفی را از دفاع‌مقدس به ثبت می‌رسانند، از سوی دیگر روایات کردستان واقعا دچار محدودیت و سختی‌های خاص خودش است. برخی افراد هستند که زمانی ضد انقلاب بودند و حالا توبه کرده‌اند. من در کتاب «عصرهای کریسکان» سعی کرده‌ام تا آنجا که می‌شود منافذی را که خدای‌ناکرده لطمه‌ای به یک فرد یا خانواده‌ یا یک طایفه‌ای می‌زند را ببندم، حتی در قسمت‌هایی هم ناچار شدم رفتارهای جنایتکارانه‌ آن سازمان را با اسم مستعار شرح بدهم که کسی لطمه‌ای نبیند. در واقع با تمام حساسیت‌ها، من سعی کردم که مردم کردستان را از گروهک‌ها و داستان را از جنگ و انتقام‌گیری جدا کنم.

 

منبع: روزنامه وطن امروز

خبرنگار: مصطفی پورکیایی

نظر بدهید